Dlaczego kawa z ekspresu jest słaba
Zdarza się to na skutek zużycia / ścierania się młynków do kawy. Kiedy młynki są zużyte, odległość między górnym a dolnym młynkiem do kawy się zwiększa, co prowadzi do grubszego mielenia ziaren kawy. Grube mielenie kawy jest powodem niskiej jakości kawy. Aby temu zapobiec, użytkownik ma dostęp do pokrętła regulacji grubości mielenia w pojemniku na ziarna. Podczas pracy młynka naciskamy pokrętło grubości mielenia i obracamy o1 ziarno w kierunku mniejszego ziarno. Po zmianie regulacji mielenia, musimy koniecznie przygotować co najmniej 4 kawy, aby zmiana grubości mielenia była odczuwalna.Czyszczenie zaparzacza Philips Saeco
Kolejnym czynnikiem wpływającym na jakość kawy w ekspresach Philips jest tzw. system „S.A.R.”. Musimy koniecznie dbać o przepłukiwanie, smarowanie i okresowe konserwowanie zestawu do zaparzania. Jeżeli zestaw do parzenia będzie zaklejony kawą, lub będzie suchy (nie nasmarowany) wtedy mechanizm napędowy zestawu do parzenia będzie miał większe opory podczas kręcenia silnikiem, a system „S.A.R.” wykryje ten problem i skróci czas mielenia młynka, co skutkuje mniejszą ilością zmielonej kawy do zaparzania.Nasi specjaliści nie zalecają smarowania zestawu do parzenia przez nie doświadczonych użytkowników. W miejscach, gdzie smar jest niewłaściwie nałożony, mielona kawa przykleja się, co w konsekwencji pogarsza pracę bloku do parzenia i tylko pogarsza sytuację. Lepiej jest oczywiście skontaktować się z AGD Group, gdzie profesjonalnie pomogą Ci zrozumieć obsługę Twojego bloku do parzenia.