Funkcje serii Philips Saeco
Linia automatycznych ekspresów do kawy jest bardzo obszerna i obejmuje zarówno proste urządzenia gospodarstwa domowego, takie jak ekspres do kawy Saeco Poemia, jak i bardziej zaawansowane opcje przeznaczone do obsługi dużej liczby konsumentów. Na przykład popularny wśród wielu funkcjonalny model Saeco Incanto. Aby uniknąć błędów podczas samodzielnej kontroli ekspresu do kawy do domu i biura, należy ściśle przestrzegać instrukcji producenta, które można pobrać bezpośrednio z naszej strony internetowej.
Środki zapobiegawcze
Pomimo nienagannej reputacji marki, awarie ekspresów do kawy są diagnozowane równie często, co w przypadku podobnych produktów innych znanych firm. Aby przedłużyć żywotność urządzenia i nie pozbawić się codziennej przyjemności z filiżanki espresso lub cappuccino, musisz przestrzegać kilku prostych, ale ważnych zasad:
- regularnie usuwać kamień powstały w wyniku użycia "twardej" wody;
- pozbyć się tłustej płytki nazębnej w postaci złogów olejków kawowych;
- smarować części napędowe zespołu zaparzacza specjalnym smarem silikonowym;
- sprawdzać lejek do zasypiania zmielonej kawy, aby zapobiec zatykaniu.
Ekspres do kawy Saeco należy czyścić w domu co najmniej raz w miesiącu. Przy bardziej intensywnym użytkowaniu urządzenia, okres ten może zostać skrócony do kilku tygodni, a nawet dni.
Co się stanie, jeśli nie wyczyścisz ekspresu do kawy?
Załóżmy, że nie lubisz zawracać sobie głowy sprzątaniem kuchni i nie uważasz za konieczne dbanie o czystość sprzętu domowego. W takim przypadku działanie ekspresu do kawy będzie nieprawidłowe, co może prowadzić do całkowitej awarii sprzętu.Wymieniamy najczęstsze rodzaje awarii ekspresów do kawy:
1. Trudności w działaniu mechanizmu gotowania, które negatywnie wpływają na pracę skrzyni biegów.
2. Jeśli filtr jest zatkany, ekspres do kawy Philips Saeco może nie dostawać kawy.
3. Pozostałości osadów kawy mineralizują się, przekształcając się w twardą powłokę skalną.
4. Brak odwapnienia prowadzi do stagnacji płynu, w którym zaczynają się namnażać bakterie chorobotwórcze.
5. Bez terminowej profilaktyki gumowe uszczelki wysychają, w wyniku czego woda wypływa z ekspresu do kawy.
6. W gotowym napoju pojawia się nieprzyjemny smak i zapach.
Jeśli napotkasz opisane sytuacje lub martwisz się o inne błędy ekspresu do kawy, radzimy zwrócić się o pomoc do profesjonalistów, którzy dokładnie ustalą przyczyny awarii i szybko je wyeliminują.
Awaria ekspresu do kawy
Prawidłowe działanie każdego ekspresu do kawy zapewnia prawidłowy algorytm działania każdej części zawartej w projekcie. Nie każdy użytkownik jest w stanie samodzielnie zrozumieć niuanse funkcjonalności, co może prowadzić do poważnych uszkodzeń urządzenia i wymagać kosztownej przebudowy w przyszłości.Młynek do kawy
Najbardziej "kapryśna" część urządzenia, która może zawieść z powodu różnych czynników: od jakości użytych surowców po wnikanie wilgoci do mechanizmu.1. Automatyczny młynek do kawy jest przeznaczony wyłącznie do przetwarzania ziaren kawy. Zdecydowanie nie zaleca się umieszczania w nim mielonej lub parzonej kawy. Należy również ściśle monitorować brak ciał obcych, które mogą prowadzić do poważnego uszkodzenia kamieni młyńskich: kamyków lub innych stałych pierwiastków występujących w surowcach podstawowych.
2. Jasnym wskaźnikiem usterki jest zmiana poziomu hałasu towarzyszącego pracy urządzenia. Jeśli dźwięk znacznie różni się od poprzedniego, stał się bardzo głośny lub, przeciwnie, ledwo słyszalny, najprawdopodobniej będziesz potrzebować pomocy specjalisty.
3. Niewłaściwie wybrany tryb mielenia sprawi, że Twoje espresso będzie mniej mocne. Dlatego tak ważne jest , aby przed rozpoczęciem pracy zapoznać się z instrukcją ekspresu do kawy opracowaną przez producenta.
Przyklejanie się tłuszczu kawowego i kurzu gromadzącego się w bloku może również negatywnie wpłynąć na wynik, nadając ulubionemu napojowi nieprzyjemny smak i niezwykły aromat.
Węzeł parzenia
Zaparzacz do kawy to złożona grupa mechanizmów bezpośrednio odpowiedzialnych za proces parzenia kawy. Firma stworzyła jedną z najbardziej udanych i niezawodnych opcji pamięci, jednak z czasem można zaobserwować pewne wady w jej działaniu.1. Aby uzyskać miękki i swobodny ruch zespołu zaparzającego, należy go przepłukać pod bieżącą wodą. Rób to co najmniej raz w tygodniu, używając specjalnej szczotki do usuwania zanieczyszczeń.
2. Co najmniej raz na sześć miesięcy jednostka wymaga smarowania specjalnymi związkami silikonowymi. Preferuj prof. fundusze od" rodzimej " marki.
Po raz kolejny zwracamy uwagę na znaczenie regularnego czyszczenia ekspresu do kawy. Cząstki pozostałe po zmieleniu stopniowo gromadzą się i zakłócają proces parzenia.
Pojemnik na wodę
Jakość użytego płynu odgrywa ważną rolę nie tylko w procedurze parzenia kawy, ale także znacząco wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Dokładne czyszczenie zbiornika na wodę ekspresu do kawy pomoże utrzymać go na wysokim poziomie.1. Przepłucz pojemnik tak często, jak to możliwe, a także potraktuj jego ściany chemią domową zaprojektowaną specjalnie do pielęgnacji wewnętrznych części automatów do kawy.
2. Wykonaj odwapnienie ekspresu do kawy. Użyj wody butelkowanej lub przefiltrowanej, aby zapobiec nadmiernemu osadzaniu się kamienia w systemie.
Pamiętaj, że stałe osady powstałe w wyniku zwiększonej twardości wody mogą tworzyć korki, które ograniczają dopływ płynu, wydłużając w ten sposób czas parzenia kawy.
Profesjonalna naprawa ekspresów do kawy
W naszym centrum serwisowym otrzymasz kompleksową pomoc w naprawie ekspresów do kawy w Łodzi. Nie ma dla nas niemożliwych zadań, nawet jeśli modele wycofane wymagają naprawy.Korzyści ze współpracy z firmą AGD Service Group:
* Prowadzimy pełny serwis gwarancyjny.
* Oferujemy niedrogi przegląd profilaktyczny.
* Dokonujemy wymiany zużytych części.
* Pobieramy płatność dopiero po całkowitym wyeliminowaniu problemu.
Wybierz numer podany na stronie lub zamów usługę "oddzwaniania", aby nasz menedżer mógł się z Tobą skontaktować.
Chcesz nadal cieszyć się ulubionym napojem rano lub wieczorem? Nie ryzykuj drogiego sprzętu. Powierz naprawę swojego ekspresu do kawy profesjonalistom!